Identitat de gènere

Benvolgudes famílies de l’Escola Els Pins,

Com bé sabeu, des de la comissió pedagògica del AFA, cada mes llancem propostes de vídeos, lectures o reflexions per generar debat, fer-nos pensar i caminar cap aquest canvi de mirada integrador i enriquidor.

Aquest mes d’abril, ens ha semblat interessant enfocar les reflexions sobre la educació no sexista i la igualtat de gènere, per això, us proposem:

1-Una reflexió sobre la identitat de gènere i com la podem fomentar amb les nostres actuacions, sabent que som uns referents essencials per als nostres fills i filles.

2-Tres Vídeos per sensibilitzar sobre el tema i fer el canvi de mirada: “Normal” ,”Todo saldrá bien, Pingüino”, “My Passenger”.

3-Cinc lectures recomanades per llegir a casa amb els nostres fills i filles.

4-Proposta: «Per que no referenciem al nostre calendari el dia de l’educació no sexista?»

1-REFLEXIÓ SOBRE LA IDENTITAT DE GÈNERE. FOMENTEM ACTUACIONS PROACTIVES:

En aquesta franja d’edat els vostres fills i filles ja s’identifiquen amb un sexe a partir de les diferències biològiques. Mostren molta curiositat pel seu cos, per les diferències físiques entre nens i nenes i també per altres qüestions relacionades, per exemple, d’on vénen els nens.

Continuen desenvolupant la seva identitat de gènere; és a dir, van fent seves les conductes que la societat considera apropiades per a homes i dones, que poden variar d’una cultura a una altra. L’inici de l’escolaritat, que acostuma a ser en aquesta etapa, té una forta influència en aquest procés, ja que, a l’escola, el cercle de relacions dels fills s’amplia i disposen de més models que els permeten identificar els rols de gènere.

Malauradament en la societat encara prevalen molt estereotips de gènere, i convé reflexionar sobre el fet que sovint la família, de manera inconscient, contribueix a perpetuar-los en la manera de tractar els fills i les filles, en les expectatives, en les activitats que els ofereixen, les joguines, la roba, etc.

D’altra banda, la televisió, els contes, les pel·lícules, les cançons o la publicitat infantil, entre d’altres, transmeten models que no sempre són positius pel que fa a la igualtat de gènere, i que poden influir en les seves expectatives i en la manera com interpreten les seves capacitats i limitacions.

El vostre exemple és cabdal a l’hora de transmetre actituds i comportaments equitatius quant al gènere, a més d’ajudar-los a interpretar els estereotips socials relacionats que veuen a l’entorn.

Per fomentar l’educació per a la igualtat de gènere en aquestes edats convé que:

evitem actuar segons prejudicis de gènere o bé relacionats amb la identitat de gènere de les persones, perquè sou el primer model per als vostres fills i sovint imiten el vostre comportament;siguem conscients de com parlar als fills i filles, tot evitant l’excés de comentaris que reforcin els estereotips de gènere; reflexionem sobre com parleu d’altres persones davant dels fills i filles, i eviteu fer comentaris que reforcin els estereotips de gènere, d’orientació sexual o d’identitat de gènere; els oferim activitats i reptes en funció dels seus interessos, sense seguir els estereotips socials vinculats amb el gènere; procurem que els estereotips de gènere no us condicionin a l’hora de triar la roba per als vostres fills; escolliu colors i motius neutres o bé que els agradin, independentment del seu sexe, i el tipus de roba més apropiat en funció de l’ús que tindrà (esport, celebració, escola); escollim jocs i joguines que desenvolupin les seves capacitats en funció de les preferències, independentment de si tradicionalment s’ha dirigit a nens (cotxes, coets, pilotes…) o a nenes (nines, cuineta…); observem el seu joc simbòlic, a través del qual reprodueixen les situacions diàries, ja que d’aquesta manera obtindreu molta informació sobre com perceben i interpreten els rols de gènere; els fem entendre que cal valorar totes les persones de la mateixa manera, independentment del gènere o la identitat de gènere; distribuïm les diferents feines de la llar entre tota la família, evitant que els fills associïn aquestes tasques a un sexe determinat (neteja o cuina a les dones, i gestió dels diners o reparacions als homes) i valoreu-les totes de la mateixa manera;mostrem la mateixa actitud d’exigència tant amb els fills com amb les filles a l’hora de col·laborar en algunes feines de la llar i dins de l’entorn familiar practiqueu amb l’exemple; els animem que expressin les emocions i els sentiments, independentment del sexe, evitant transmetre estereotips, com ara que plorar és cosa de nenes o que els nens no han d’expressar sentiments íntims;procurem que els llibres, contes, programes de televisió o pel·lícules que els oferiu no transmetin estereotips sexistes; fomentem el seu esperit crític fent-los adonar dels estereotips sexistes que transmet l’entorn (publicitat, televisió, pel·lícules, videojocs, etc.).

2. VÍDEOS DE SENSIBILITZACIÓ:

3. LECTURES RECOMANADES:

-KILODAVIS, Cheryl. DESIMONE, Suzanne. El meu fill princesa. Ed. Bellaterra, 2015. Rols i estereotips de gènere. Conte basat en fets reals que parla de l’acceptació i de l’amistat incondicional.

-MCKEE, David. L’Elmer. Penguin Random House, 2006. Diversitat com a riquesa. L’Elmer és un elefant de molts colors que ja no vol ser diferent de la resta d’elefants. Però quan es pinta del color dels elefants el seu entorn es torna també gris. Aquest conte parla de l’acceptació i de l’amistat.

-TURIN, Adela. BOSNIA, Nella. Rosa caramel. Ed. Kalandraka, 2012. Rols i estereotips de gènere. Conté clàssic que explica, a través d’elefantes i elefants, com es construeix socialment el gènere i les limitacions que comporta. En aquest món, les elefantes tenen la pell suau, de color rosa caramel i els ulls grans i brillants, gràcies a unes plantes especials que creixen en un tancat, on viuen recloses per a ser boniques, mentre els elefants corren lliures i s’ho passen d’allò més bé. La Guillermina és una elefanta que no aconseguia que se li tornés la pell rosa i després d’insistir-hi, la família la va deixar tranquil·la. Ella jugava i es divertia a fora i la resta d’elefantes van anar sumant-se-li, deixant enrere per sempre més aquella vida tan marcada i limitada que els havien destinat.

-SERVANT, Stéphane. LE SAUX, Laetitia. Rínxols d’Ós. Editorial Juventud. Aquesta nit és el gran carnestoltes del bosc i tots preparen les seves disfresses: La Mama Ós acaba de cosir la seva disfressa de Ventafocs, el Papa Ós es veu fantàstic vestit de Llop Ferotge. «I tu, Osset?» «Jo, em disfresso de Rínxols d’Ós!» Al Papa Ós no li agrada gens la idea que el seu fill vagi amb una faldilla i cuetes rosses i l’intenta persuadir que canviï de disfressa, però l’Osset es manté ferm. Un àlbum en clau d’humor contra les convencions socials i els gèneres establerts.

-WALTON, Jessica. MACPHERSON, Dougal. Ara em dic Joana, AnimalLibres 2017. És una obra ‘sobre la identitat sexual i l’amistat, que aborda la transsexualitat amb naturalitat. Vol acostar la diversitat de gènere al públic infantil en un to desenfadat i que vol trencar estereotips i que els més petits aprenguin a ser respectuosos amb aquelles persones que se senten d’una altra manera o que estan descobrint qui són realment a més d’incidir en el valor de l’amistat.

4- CELEBREM EL DIA INTERNACIONAL DE L’EDUCACIÓ NO SEXISTA:

El 21 de juny es commemora el Dia Internacional de l’Educació No Sexista, que ens recorda la necessitat d’educar-nos i reeducar-nos, reflexionant i transformant la nostra existència i l’entorn cap a una societat amb perspectiva de gènere, més protectora de les persones, en què les diferències de gènere i de diversitat afectivosexual – des d’una mirada interseccional, parant esment a altres condicionants com discapacitat, ètnia, edat, classe- no es converteixin en desigualtats.

Les famílies, l’escola, l’entorn eduquen. En aquest procés educatiu -no lliure d’entrebancs-, les famílies tenim el repte de despertar l’esperit crític dels nostres fills/es i treballar perquè desenvolupi el propi potencial, lliure d’estereotips sexistes, creant un món més just per a dones i homes, educant persones completes i respectuoses.

Treballem junts perquè el nostres fills i filles tingui autoestima, sigui autònom, capaç de prendre les seves decisions, assertiu i empàtic, obert al món de les emocions i la cura.

Atentament,

La Comissió Pedagògica

AFA Els Pins

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.