La imatge dels nostres fills/es a les xarxes socials

Fotografies dels infants: Drets d’imatge, consentiment, difusió…

El Reglament (UE) 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d’abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d’aquestes dades ha obligat a tots els organismes públics o privats a fer una revisió de les seves funcions de tractament de dades personals, per tal d’adequar-se a la normativa.

En el cas de la nostra escola, aquest curs escolar com a novetat en la normativa de funcionament del centre, se’ns ha demanat a les famílies que “en horari escolar i extraescolar no podem fer fotografies ni vídeos, tant si l’activitat es fa dins com fora de l’escola.”

Com tots els canvis, i més si es prohibeix alguna cosa que s’havia estat fent prèviament, ha pogut generar qüestionament en algunes famílies que poden no compartir-ho o que impliqui un canvi en els seus hàbits.

En el protocol editat pel Departament d’Educació el 21/06/2019 sobre la protecció de dades personals als centres educatius, queda recollit en el punt 12.3 el tema de les imatges captades per pares, mares o familiars dels alumnes en actes o activitats organitzats pel centre o servei educatiu.

Exposa que «la direcció o la titularitat del centre ha de notificar als assistents a aquests actes, amb caràcter previ, si podran gravar imatges o veus dels participants i, en tot cas, que les gravacions podran ser utilitzades únicament i exclusivament de forma personal i domèstica.

Els familiars han de tenir en compte que no poden publicar o difondre aquest tipus de dades a Internet, xarxes, blogs, etc., tret que hagin obtingut el consentiment de tots aquells que apareixen a la gravació o, si són menors de 14 anys, dels pares o tutors legals.

Així, correspon a la direcció o a la titularitat del centre, definir, si és el cas, la política en aquests casos, ja que no existeix cap normativa que prohibeixi de manera explícita aquest tipus d’activitat. En tot cas el centre ha d’avaluar amb caràcter previ les conseqüències que se’n puguin derivar.»

Aquest debat tan actual, i que l’escola ens ha posat sobre la taula amb la nova normativa, és bo que com a famílies també ens porti a fer una autoreflexió sobre l’ús que cada un de nosaltres fem de les fotografies dels nostres fills (i de pas a vegades dels dels altres, que també hi surten!). Les TIC i les xarxes socials, han fet que la imatge dels nostres fills i filles hagi estat exposada des que són nadons. Què ens aporta i amb quina finalitat pengem fotos del nostres fills i filles? Quins riscos pot tenir? Us convidem a profunditzar una mica més en aquests temes a través de dos articles molt amens.

Escenas educativas 24: «Ya no comparto las fotos de mis hijos en las redes sociales»

https://www.google.es/amp/s/criatures.ara.cat/familia/entrevista-paternitat-francesc-grau-expert-comunicacio-digital_0_2248575121.amp.html

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/exposem-massa-els-fills-a-les-xarxes-socials-els-riscos-i-els-beneficis-del-sharenting/video/5641756/

Esperem siguin del vostre interès!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.